banner

Asbestdak saneren als particulier

Voor particulieren gelden er andere regels dan voor bedrijven. Als particulier mag je zelf maximaal 35 m2 asbesthoudende dakmaterialen verwijderen. Voorwaarde hiervoor is dat het gebouw een particuliere functie heeft en dat het verwijderen door een gecertificeerd bedrijf wordt gedaan. Je mag dit dus niet zelf doen! Wil je niet zelf saneren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden dan kunnen wij je natuurlijk van advies voorzien en in contaact brengen met geschikte saneerders. Wil je hierover meer weten neem dan contact op met een van onze accountmanagers of vul het formulier in. 

Zelf saneren

In het document “spelregels particuliere verwijdering” worden de verschillende voorwaarden toegelicht. In het kort zijn de voorwaarden:

  • De totale oppervlakte aan asbesthoudende dakplaten bedraagt maximaal 35m2 per perceel.
  • Een particulier moet het asbesthoudende materiaal verwijderen. Deze mag geen hulp van een professional inroepen. Een agrariër is geen particulier voor zijn bedrijfsgebouwen.
  • Platen dienen in zijn geheel verwijderd te worden.
  • Zaag, breek of boor niet in de platen.
  • Het moet gaan om geschroefde platen. Zijn de platen gespijkerd, geniet of gelijmd? Dan mag je deze niet zelf verwijderen.
  • Verwijder geen beschadigde of verweerde platen. De vezels zijn dan niet meer hechtgebonden. Daardoor is er een groter risico op het vrijkomen van asbestvezels.
  • Deze regeling geldt niet voor dakleien. Door het grote risico op breuk, mogen dakleien niet door een particulier verwijderd worden.
  • Er moet sprake zijn van een particuliere functie van het gebouw.

Stappenplan

Om je op weg te helpen hebben wij een stappenplan gemaakt. Hierin is stap voor stap beschreven wat je moet doen en welke materialen je nodig hebt. Bekijk ook de filmpjes voor nog meer informatie. Wij raden je aan zoveel mogelijk informatie in te winnen en zo goed mogelijk voorbereid aan de slag te gaan. 

Asbest verwijderen

 

Samen saneren? 

In een keer samen met de buurt je asbestdaken vervangen? Dat kan natuurlijk. Je kunt elkaar dan helpen met het verwijderen en het dichtleggen. Maar denk ook aan eventuele gezamelijke afspraken met leveranciers en gemeente. Benader je buren en overleg met elkaar wat de mogelijkheden en wensen zijn.   

Lees hier het verhaal over een aantal buren die de eerste stappen richting de sanering van hun schuren hebben gezet. Of lees hoe het uiteindelijk geworden is! 

 

Particulieren saneren samen!

Pilot Project Zoetermeer

In de wijk De Leyens in Zoetermeer staan zo’n 43 schuurtjes met asbesthoudende golfplaten op het dak. De buurt gaat gezamelijk hun schuurtjes saneren. In onze blog lees je het hele verhaal van deze buurtbewoners.

Bekijk het project
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Contact

Wil je meer informatie of gelijk een afspraak maken met een van onze accountmanagers, neem dan gerust contact op.

Eterclean
Haven 12
7471 LV Goor

Telefoonnr:
E-mailadres:
Volg ons op: