banner

Welk dak past er op jouw melk- of rundveestal?

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening gehouden dient te worden bij de keuze van een daktype. Allereerst is het van belang om vast te stellen welke dieren er in de stal staan. Melkkoeien hebben totaal andere behoeften dan bijvoorbeeld kalveren. Daarnaast is het budget natuurlijk een belangrijke factor.

Het zal je niet onbekend in de oren klinken als we zeggen dat een goed stalklimaat van cruciaal belang is. Klimaatomstandigheden hebben invloed op de dieren, de producten en op je portemonnee. Let bij het kiezen van een dak goed op de branche-specifieke opties. Zo kan het dak een zeer positieve bijdrage leveren aan het juiste stalklimaat.

Melk- en rundvee

Bij melk- en rundvee gaat het gesprek al snel over isolatie en ventilatie. Over het algemeen wordt gezegd dat het goed is om de stal te isoleren. Dit om hittestress te voorkomen, maar is dat wel zo? Ja, isolatie houdt in eerste instantie de warmte tegen, maar bedenk wel dat melkveestallen zeer open van opzet zijn. Warme lucht kan via deze openingen nog steeds de stal in. Vanaf het moment dat de warmte in de stal zit, doet het isolatiemateriaal waar het oorspronkelijk voor bedoeld is: de warmte binnenhouden.

Oplossingen

Uiteraard bestaan er producten en oplossingen om dit effect op te lossen, denk hierbij aan ventilatoren of een vernevelsysteem. 

Een duurzamere, goedkopere en langdurige oplossing voor het probleem: ventilatie!
Ventilatie zorgt voor gezonde lucht in de stal en door de natuurlijk luchtstroom ook voor verkoeling. Eternit heeft het Ecolor Vento Ventilatiedak ontwikkeld. Bij dit dak staat ventilatie centraal. Door de verticale openingen in het dak ontstaat er een natuurlijk luchtstoom die de stal verkoeld en voorziet van ‘frisse’ lucht. Daarnaast komt er door deze openingen veel daglicht naar binnen. En dit is niet alleen prettig voor de dieren maar ook voor jezelf. Kun je toch nog van het zonnetje genieten!

Kalveren

Bij kalveren ligt het iets anders. Hier is isolatie juist een goede oplossing. In een ongeïsoleerde stal zouden de kalveren sneller ziek kunnen worden. Het is daarom van belang om bij een kalverenstal de isolatie onder de gordingen te plaatsen. Dat zorgt voor een goede bovenwaartse luchtgeleiding. Op deze wijze botst de lucht niet tegen een gording en valt het niet naar beneden op het kwetsbare kalf. Dit concept heet isolatie onder de gording. Kom je er niet uit? Overleg dan met een van onze accountmanagers.

 

Ons advies:

 

Aanbevolen producten: 

Ecolor | Ecolor Vento | Ecolor Samen Sterk

Download onze sectorgerichte flyer

De meest gedownloade flyer door melk- en rundveehouder: de melk- en rundvee flyer (pdf). 
Download hem direct! 
Bekijk hier de Ecolor Vento

Melkveestal met Ecolor Vento

De Ecolor Vento is een golfplaat met aan beide zijden een opstaande rand. Bij de montage van het dak wordt er ruimte tussen de golfplaten gelaten zodat er een optimale ventilatie kan ontstaan. De warme vochtige lucht van het vee kan via deze openingen ontsnappen en er is in de stal voldoende aanvoer is van verse lucht om een optimaal stalklimaat te creëren. Door de opstaande randen aan de zijkanten van de golfplaat zijn de golfplaten waterkerend.

Meer zien van deze stal?
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.