banner

Asbestsanering

Afhankelijk van de omstandigheden bestaat bij asbesthoudende golfplaten de mogelijkheid dat door erosie asbestvezels kunnen losraken, die zich in de omgeving kunnen verspreiden. Alhoewel de 1e kamer het wetsvoorstel met betrekking tot het asbestverbod per 2025 op 4 juni jl. heeft verworpen blijft de noodzaak van het asbestprobleem uiteraard bestaan. Ook verzekeringsmaatschappijen zullen de noodzaak blijven aangeven.

 
Tijdig beginnen

Naar schatting ligt er zo'n 80 miljoen m2 aan asbesthoudende daken in Nederland. Driekwart hiervan ligt op boerderijen en andere agrarische gebouwen. Het advies is om al deze daken tijdig te saneren. Door de toenemende vraag en het geringe aantal saneerders zou het wel eens zo kunnen zijn dat er in de nabije toekomst lange wachttijden zullen ontstaan voor saneringen. 

Kosten

Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn omgeving en dieren, maar er is helaas ook een kostenplaatje verbonden aan een sanering. Op de kosten-pagina is een indicatie van de kosten te vinden, wil je een gerichte prijsopgave neem dan even contact op met een van de accountmanagers. Er zijn natuurlijk ook verschillende subsidies mogelijk voor de sanering.

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben we de informatie geordend voor de verschillende situaties. 

Agrariër Particulier  Woningcorporatie Vakman

 

 

Veel gestelde vragen over asbestsaneringen 

Wat valt er onder de omschrijving van een asbestdak?
Asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht vallen onder de omschrijving asbestdak. Bijvoorbeeld golfplaten en dakleien. Boeidelen, dakgoten, dakbeschot en gevelpanelen worden niet gezien als dakbedekking en komen dus ook niet in aanmerking voor subsidie.

Mag ik het asbest zelf verwijderen en afvoeren?
Een particulier mag maximaal 35 m2 asbest(dak) dat in goede toestand is, zelf verwijderen. Dit mag alleen in strikt omschreven gevallen. Gemeenten kunnen particulieren informeren onder welke voorwaarden dit mag. Verwijdering van asbest moet altijd gemeld worden bij de gemeente.

Het verwijderen van meer dan 35 m2 asbest moet in alle gevallen worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf op grond van artikel 6, eerste lid, van het Asbestverwijderingsbesluit 2005. Op grond van het derde lid van dat artikel kan aan de opdrachtgever een boete worden opgelegd, wanneer de asbestverwijdering is uitgevoerd door een niet gecertificeerd bedrijf.

Meer veelgestelde vragen

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.