Twee uur in pak en dan een schone onderbroek.
De asbestinventarisatie is afgerond en er is een datum gepland voor het uitvoeren van de sanering. Vooraf heeft u alle details met het saneringsbedrijf doorgesproken. Het is beter om een vraag te veel te stellen dan één te weinig. Vaak genoeg horen we dat door onjuiste communicatie of miscommunicatie vervelende situaties optreden. Vóór de sanering wordt het terrein afgezet met lint. Houdt er rekening mee dat u alles wat binnen de afzetting staat, niet kunt gebruiken totdat het project is vrijgegeven. Moet u bijvoorbeeld op een bepaalde tijd bij uw melkrobot zijn, of moeten de koeien weer naar binnen bespreek dit dan vooraf met de saneerder. Het is dan voor hem mogelijk om met uw wensen rekening te houden. Het is goed om te weten dat u het project leeg en bezemschoon op moet leveren voordat er gesaneerd kan worden. Alles wat niet in de inventarisatie is meegenomen moet van de locatie verwijderd zijn en alles moet stofvrij zijn. Dit is omdat er anders asbestdeeltjes in achter kunnen blijven. Er zijn overigens mogelijkheden om tijdens het werken een deel af te dekken. Dit zijn project specifieke oplossingen die u met uw saneringsbedrijf moet overleggen.
Op de dag van de sanering zal de saneerder een aantal cabines bij u op het terrein plaatsen. Deze cabines zijn voor de werknemers, hier douchen ze en kleden ze zich om. De werknemers mogen twee uur achter elkaar in de bekende witte overal met masker op het dak werken. Deze kleding beschermt ze tegen de asbestdeeltjes. Na twee uur werken moeten ze zich douchen, omkleden en lichte werkzaamheden tussendoor doen. Daarna mogen ze weer verder met de sanering. De eerste keer dat ik hoorde over het wisselen van kleding was ik zeer verbaasd. Elke keer dat de werknemers zich omkleden wordt de hele garderobe vernieuwd. Het saneringsbedrijf zorgt ervoor dat er pakketjes kleding voor de werknemers zijn. In deze pakketjes zit een witte overal, een T-shirt, sokken en ja, een onderbroek. Ja echt, alle werknemers krijgen bij elke wissel een nieuwe onderbroek. Alles wat ze aan hebben tijdens de sanering moet bij elke kledingwissel vervangen worden. Ook de handdoeken die ze gebruiken zijn voor eenmalig gebruik. Alles om het risico op het verspreiden van asbest te voorkomen. Denk dat er weinig mannen zijn die zich zo vaak per dag verkleden!
Saneren en leggen, alles in één.
Als de mannen alle voorbereidingen hebben getroffen en zich in hun pak gehesen hebben gaan ze aan de slag. Afhankelijk van de grootte van het project en de planning saneren ze in één keer of in delen. Een sanering is pas afgerond als het project is vrijgegeven. Dit wil zeggen dat al het asbest is verwijderd en een onafhankelijke inspecteur dit heeft gecontroleerd en goedgekeurd. Als een project is vrijgegeven kan het nieuwe dak erop. Dit regelt u met uw saneringsbedrijf of u schakelt zelf een dakdekker in. Als de planning goed op elkaar is afgestemd dan zal direct na de sanering het dak weer dicht gelegd worden en kunnen de dieren of machines gelijk weer naar binnen. Uit ervaring is gebleken dat het makkelijker werkt als u een bedrijf zoekt dat zowel kan saneren als het nieuwe dak kan leggen. Eterclean kan u hierbij ondersteunen. Door onze jarenlange ervaring hebben wij een netwerk van saneerders en dakdekkers opgebouwd die in heel Nederland onze producten leveren. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van uw project maar het zou zo maar kunnen dat u in 1 á 2 dagen een nieuw dak op uw schuur of stal heeft liggen!
Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met AB Oost.
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.