Met de hele buurt saneren? Het kan!
Particulieren slaan de handen ineen.
Wist je dat je ook als particulier na 2024 geen asbest meer op je dak mag hebben liggen? Op oudere schuurtjes ligt vaak nog asbest op het dak . Het is dus mogelijk dat er ook op jouw schuurdak asbesthoudende platen liggen. Is jouw schuur vóór 1993 gebouwd dan is het verstandig om hier naar te laten kijken. En als blijkt dat jouw dak inderdaad asbest bevat, grote kans dat de buren dit dan ook hebben. Nu kun je dit meteen zelf gaan saneren en je eigen dak weer helemaal in orde maken maar het is ook mogelijk om dit samen met de hele buurt te doen. Naast dat het eventueel voordeliger kan zijn, kost het ook minder tijd voor iedereen, want je hoeft alles niet elke keer opnieuw uit te zoeken. In Zoetermeer loopt een mooi project waar buurtbewoners de handen ineen hebben geslagen.
Pilot project Zoetermeer
In de wijk De Leyens in Zoetermeer staan zo’n 43 schuurtjes met asbesthoudende golfplaten op het dak. Eén van de buurtbewoners, Henk Welner, heeft de buurt weten te inspireren om gezamenlijk hun schuurtjes te saneren. Het idee om gezamenlijk iets te ondernemen ontstond uit onvrede over het feit dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de sanering bij de bewoner zelf neerlegt, maar deze vervolgens weinig ondersteunt. In plaats van hier zeer ontevreden over te zijn, is Henk op zoek gegaan naar een oplossing. Samen met Alex van Leeuwen, zelfstandig ondernemer in de bouwsector, bedachten ze een plan om de buurt asbestvrij te maken. Hun volhardendheid heeft er voor gezorgd dat bijna de gehele buurt mee doet aan dit pilot project, dat uitgevoerd wordt in samenwerking met de gemeente en Eternit. We spraken met de heren Henk en Alex over dit project.
Het idee
Een simpele oplossing is er niet. Het blijft een wirwar van regels en onduidelijkheden, geeft Henk aan. “Tot 35 m2 mag je als particulier zelf asbest verwijderen. Dit moet jezelf doen, hierbij mag je geen hulp krijgen van een professional. Ik realiseerde me gelijk dat dit wel eens voor eventuele problemen zou kunnen zorgen. In de buurt wonen voornamelijk ouderen waar het lastig voor kan zijn om de platen van het dak te verwijderen.”
Toch heeft Henk doorgepakt. Alle buurt bewoners ontvingen een brief van hem in de brievenbus. “Hierin heb ik mijn plan uitgelegd en iedereen opgeroepen om naar een belegde buurtbijeenkomst te komen. Deze brief was bedoeld om de buurt bewust te maken van het probleem en ze gelijk een oplossing aan te dragen.” De bijeenkomst had een vrij grote opkomst, zo’n 29 buren. Veel buren zaten met vragen naar aanleiding van de brief en waren nieuwsgierig naar de oplossing.
Het plan dat Henk samen met Alex heeft bedacht is vrij simpel. De bewoners halen zelf, volgens de regels, de asbesthoudende platen van het dak en Alex legt voor wie wil de nieuwe Eternit golfplaten er weer op tegen een kleine vergoeding. Het zijn solo en gecombineerde schuurtjes met een lessenaarsdak. Hier liggen ongeveer 3 á 4 golfplaten met een lengte van ongeveer 3 meter op. Deze moeten de mensen zelf of bijvoorbeeld met hulp van hun kinderen, vrienden of buren verwijderen. “Volgens de regels! Dat is wel belangrijk” benadrukt Henk.
Alle daken worden in dezelfde periode gesaneerd. Op die manier kan er gebruik gemaakt worden van een afvalcontainer van de gemeente voor de afvoer van de asbesthoudende platen. Daarnaast kunnen de benodigde materialen als beschermingsmiddelen en Eternit golfplaten collectief worden ingekocht om de kosten zo laag mogelijk te houden. “Er wordt vanuit de gemeente gezorgd voor een gezamenlijke afvoer van het asbesthoudende materiaal” vertelt Henk verheugd. “Na veelvuldig overleg met de gemeente is deze gezamenlijke afvoer toegezegd. Ook bij de gemeente is nog veel onduidelijk. Bij de afvalstort wisten ze in eerste instantie ook niet goed wat ze met ons aan moesten. Na verschillende gespreken en telefoontjes is het uiteindelijk gelukt om een container te regelen voor de asbesthoudende materialen én om de juiste afvalzakken via de gemeente aan te kunnen schaffen. Omdat de platen zo lang zijn was de juiste maat zakken namelijk niet voorradig. Deze zijn nu besteld!”
Sloopmeldingen
Naast veel zaken die gezamenlijk geregeld of ingekocht kunnen worden zijn er ook dingen die de bewoners zelf moeten doen. Het invullen van de sloopmelding bijvoorbeeld. Via dit document meld je de sanering aan bij de gemeente. Maar ook hierbij ondersteunen Alex en Henk de buren. “Als zzp’er heb ik ervaring met het invullen van deze documenten en weet ik wat er gevraagd wordt. Daarom ben ik nogmaals bij alle buren langs geweest om eventuele vragen over het formulier te kunnen beantwoorden. Dat wordt zeer op prijs gesteld.
Aanmelden van de buurt.
In september moet de gezamenlijke asbestsanering plaatsvinden. Om alle benodigde materialen te kunnen bestellen vraagt Henk een borg van de mensen die meedoen aan het project. “Ik heb hiervoor een aparte rekening geopend. Ik wilde niet dat het project en mijn privé-financiën door elkaar gingen lopen. Iedereen die meedoet stort hier de borg op en van dat geld kunnen wij de benodigde materialen bestellen. Het gaat dan uiteraard om de nieuwe Eternit golfplaten en hulpstukken maar ook om de kosten voor de container, de afvalzakken en de beschermingsmiddelen.” Tot nu toe hebben zich 40 buren aangemeld.
“Samen is het makkelijker en bespaart het kosten maar het vraagt wel veel organisatie en inzet van een aantal buurtbewoners” volgens Henk. “Zeker zo’n eerste keer is ook voor een gemeente lastig. Ze moeten dan alles uitzoeken voor je en je moet er elke keer op terugkomen. Dat vraagt wat doorzettingsvermogen en tijd.” Alex beaamt dit. “Als dit wat gangbaarder wordt voor de gemeente dan zal het vast makkelijker gaan, maar nu was het veel uitzoekwerk en kostte het extra telefoontjes omdat alles niet altijd even duidelijk is.”
In deze buurt is goed te zien wat er met het initiatief van een aantal mensen bereikt kan worden. In september zullen de schuurtjes gesaneerd worden. Hoe dat gaat lopen is de vraag. “We proberen iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden” zegt Henk. “ En met alle voorbereidingen zit het wel goed” zegt Alex enthousiast.
Door samen na te denken over een oplossing is er altijd een passend alternatief om het asbesthoudende materiaal te vervangen. Het is sinds kort zelfs mogelijk om als particulier met minder dan 35 m2 subsidie aan te vragen voor het verwijderen van de asbesthoudende golfplaten. Dit verwijderen moet dan wel door een gecertificeerde partij uitgevoerd worden. Het project in Zoetermeer komt helaas niet in aanmerking voor de subsidie omdat de bewoners zelf de asbesthoudende golfplaten verwijderen. Door de versoepeling van de subsidieregeling zijn de opties voor het verwijderen van asbest uitgebreid en het laagdrempeliger is geworden om het asbesthoudende dak te verwijderen.
De eerste schuur
Inmiddels is als proef de eerste schuur gesaneerd. De schuur is als proef gesaneerd, om aan buurtbewoners het eindresulaat te kunnen laten zien. Ook benieuwd naar het eind resultaat?
Bekijk het hier!
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.