banner

Melkveebedrijf Bekkedam: “Degelijke bewezen kwaliteit die lang meegaat”

De meeste agrarische daken worden nog steeds uitgevoerd met vezelcement golfplaten en dat is niet voor niets. Bij Maatschap Bekkedam in Haaksbergen kozen ze ook voor deze vorm van brandveilige en geluiddempende dakbedekking. In overleg met de tekenaar van de nieuwe stal werd gekozen voor golfplaten van Eternit: “We hebben er zeer goede ervaringen mee, dus de keuze was snel gemaakt”, aldus Bjorn Bekkedam één van de twee opvolgers op het melkveebedrijf in Overijssel.

De bouw van de nieuwe stal begon eigenlijk vorig jaar al met de sloop van de oude stal en bijgebouwen. Dit voorjaar werd de bouwvergunning verkregen. Vanaf dat moment tot aan de realisatie (november 2017) zijn de broers nauw betrokken geweest bij het bouwproces. Hoewel ze allebei ook nog een vaste baan hebben – Bjorn bij Countus en Ruud bij For Farmers – waren ze dagelijks op de bouwplaats te vinden. “De oude stal werd gesloopt, dus alle honderdvijftig koeien (en bijhorende jongvee) moesten naar buiten. We wilde per se voor de bouwvak het dak erop, want anders ligt het werk vier weken stil en moeten wij ons langer behelpen. Een maand zonder dak betekende bovendien een hoop troep in de stal en dat wilden wij niet. Ondanks de strakke planning is dat prima gelukt en voor de bouwvakantie waren we ‘dicht’.”

Uitstraling
Samen met zijn broer Ruud heeft Bjorn de stal helemaal naar eigen inzicht ingericht. Van de ligboxen tot de ledverlichting en het voerhek, beide broers doen het graag (vooral tijdens de bouwvak) zelf. Het bedrijf maakt gebruik van voorkoeling van de melk, warmteterugwinning en frequentie gestuurde pompen: alles energiezuinig. Voor het dak zochten ze naar een specialist die precies kan uitvoeren wat zij al jarenlang in gedachten hadden. Ruud: “De belangrijkste reden dat we golfplaten hebben en geen sandwich is het aanzicht, de uitstraling.”

Levensduur
Daarnaast hadden de broers nog andere bedrijfseconomische aspecten die meespeelde bij de keuze voor het type dakbedekking: “Bij sandwichplaten worden er gaten door het blik geboord. In koeienstallen heb je van onderuit altijd ammoniak dat tegen het dak aanslaat. Volgens mij gaat dat op den duur roesten en dat willen we niet. Dit dak – isolatie over de gording in combinatie met golfplaten – gaat in mijn visie langer mee. Ze zeggen weleens dat sandwich goedkoper is, maar wij hebben liever een goed dak dat iets duurder is. Bij de lange sandwichplaten heb je ook nog eens dat de platen bij harde wind instabiel worden. Roest en instabiliteit gaan op den duur ten kosten van de levensduur. Dat is in ieder geval ons gevoel.”

Bjorn vult zijn broer aan: “Vijf jaar geleden is het achterste dakgedeelte ook al door Eternit gedaan. Die golfplaten zijn volgens hetzelfde systeem gemonteerd als die we nu hebben, dus dat sluit mooi op elkaar aan. Het is degelijke bewezen kwaliteit die lang meegaat. Onze doelen bij de bouw van deze nieuwe stal is meer koe-comfort, ruimere loopgangen, bredere/langere ligplekken en het aanbrengen van matrassen om klauwproblemen te voorkomen. Alles is erop gericht om het beter voor de koe en voor onszelf te maken. Een kwalitatief goed en betrouwbaar dak hoort daar ook bij.”

Dat werden dus de golfplaten van Eternit. Naast de voordelen op het gebied geluiddemping (waardoor het risico op stress bij de dieren sterk vermindert) en het feit dat de platen vervaardigd zijn uit onbrandbaar materiaal, was er nog één belangrijk element die een rol speelde. Ruud: “Het belangrijkste pluspunt is voor ons de nok en de lichtstraat. Er zijn melkveebedrijven die willen een dure lichtnok met allerlei toeters en bellen. Wij hebben echter gekozen voor een heel eenvoudig, effectief en betaalbaar systeem: een oversteeknok met een K-stuk om inslaan van wind tegen te gaan. Kostprijs-technisch is dit een stuk goedkoper dan andere nokken. Er zitten bij ons vier rijen drie-dubbelwandige lichtdoorlatende platen die goed isoleren en natuurlijk daglicht geven.” 

Ook werd gekozen voor natuurlijke ventilatie onder de dakgording: “Een stal moet goed ventileren, de koeien moeten fris liggen. Als je isolatie onder het dak hebt, dan blijft de stal ook op de warme zomerdag lekker fris.”

Technische resultaten
De melkproductie lag voor de verbouwing op achtduizend liter per koe. Bjorn verwacht dat die resultaten dankzij de nieuwe stal nog verder omhoog kunnen. “Die zullen wel vooruitgaan, omdat het dierenwelzijn verbetert. Maar dat was niet het doel. Zoals gezegd richten we ons hiermee vooral op meer ruimte voor de koeien, kortere looplijnen en wilden we asbestvrij worden.” De nieuwbouw viel samen met de asbestsanering, waardoor het bedrijf nu helemaal asbestvrij is. “Blij dat het nu afgerond is. Het heeft anderhalf jaar geduurd van sloop tot aan de afronding van de bouw. Maar het resultaat mag er wezen. Op de vorige stallen en schuren lagen ook altijd platen van Eternit. Die hebben er een jaar of vijftig op gelegen. Het is altijd afwachten hoe dat met een nieuw dak gaat, maar wij verwachten er de komende dertig tot veertig jaar veel plezier van te hebben.”

Opvolgers
Voor de opvolgers was het besluit om een nieuwe duurzame toekomstbestendige stal tweeledig: allereerst de gunstige voorwaarden voor de asbestsanering, maar nog belangrijker: het toekomst bestendig maken.

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.