banner

Is mijn asbest-dak nog verzekerd?

Als je tot de ontdekking komt dat je asbest op je dak hebt komt er veel op je af. Wat zijn de te nemen  stappen, welke invloed heeft dit op mijn bedrijf en hoeveel gaat dat kosten. Naast deze vragen is het ook goed om je af te vragen hoe je verzekeraar omgaat met het feit dat jij nog asbest op je dak hebt in geval van schademelding door bijvoorbeeld brand of storm. Want een besluit om pas over drie jaar te saneren kan grote gevolgen hebben als je dak hierdoor beschadigt.

Veranderingen in verzekeringsland

Ook verzekeringsmaatschappijen hebben zich gebogen over het asbest-vraagstuk. Elke verzekeraar pakt het anders aan maar er is een duidelijke verandering gaande rondom het verzekeren van panden met een asbesthoudenddak. Het is daarom van belang dat je de huidige polisvoorwaarden van je verzekeraar doorleest . Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een asbestclausule is toegevoegd of er verscherpte voorwaarden zijn opgenomen. Dit is per verzekeraar anders!

Heeft een andere maatschappij betere voorwaarden? Overstappen heeft helaas geen zin meer. Als je asbest op je dak hebt dan zal een  andere verzekeringsmaatschappij je niet meer aannemen. In een heel enkel geval, als je bijvoorbeeld al begonnen bent met saneren, wil het wel eens zo zijn dat ze je onder strenge voorwaarden aannemen, maar ga hier niet vanuit! Je zit dus vast aan je eigen verzekeringsmaatschappij.

Ik heb schade wat nu?

Een verzekeringsmaatschappij keert uit als je schade hebt door bijvoorbeeld een storm of een brand. De calamiteiten waarbij ze uitkeren zijn vastgelegd in je verzekering. In het geval dat er asbest in de beschadigde dakdelen zit, zal de verzekeringsmaatschappij de sanering van de beschadigde dakdelen en de nieuwe golfplaten vergoeden. Deze schade-uitkering gebeurt op basis van vervangingswaarde materiaal. Dit kan 20% tot 40% van de nieuwbouwwaarde zijn van een dak. De sanering wordt in de meeste gevallen voor het beschadigde deel volledig vergoed. Het is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij hoeveel en wat je precies vergoed krijgt. Sommige maatschappijen keren een bepaald bedrag uit, andere een percentage van de nieuwbouwwaarde.

Hoe dichter we bij 2024 komen hoe lager deze percentages en bedragen zullen worden. Dit heeft te maken met de economische en technische levensduur van het dak. Een asbesthoudend dak is volgens de overheid in 2024 volledig afgeschreven en heeft dan geen waarde meer. Dit is voor verzekeraars natuurlijk ook een richtlijn met betrekking tot hun uitkeringspercentages. Een aantal maatschappijen bouwen de percentages jaarlijks af en derhalve wordt de vergoeding dus elk jaar minder. Het is belangrijk om dit mee te nemen in je plannen voor de toekomst. We hopen natuurlijk allemaal dat je bedrijfspand geen schade oploopt, maar mocht er toch iets gebeuren waardoor je schade lijdt, dan wil je wel goed voorbereid zijn. En onverwacht voor hogere kosten komen te staan is natuurlijk niet de bedoeling.

Aanpak

Zoals we hierboven al vermelden, heeft overstappen geen zin meer. Waarschijnlijk kun je nergens terecht of moet je voldoen aan zeer strenge voorwaarden. Maar wat kun je dan wel doen? Allereerst is het van belang om goed op de hoogte te zijn van je polisvoorwaarden. Wat is wel verzekerd en wordt vergoed en wat niet en in welke mate verandert dit in de loop van de tijd. Daarnaast is het van belang om een plan op te stellen voor de saneringen. Vroeg of laat moeten de asbesthoudende golfplaten verwijderd worden en de kosten hiervoor zullen in alle opzichten alleen maar stijgen dus is het goed om een plan te maken. Hierdoor krijg je overzicht van de kosten, subsidieregelingen en zie je wanneer het voor jouw bedrijf het gunstigste moment is om te saneren. Dit kun je samen doen met je financieel adviseur of met een van onze accountmanagers. Onze accountmanagers kunnen je informeren over de hoogte van de kosten, subsidieregelingen en kunnen je adviseren over betrouwbare saneringspartijen. Alles om je te helpen de sanering zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Dus ja, met een asbesthoudend dak ben je in de meeste gevallen nog steeds verzekerd, maar meestal niet voor de gehele vervangingswaarde. Het verzekeringslandschap is niet altijd even overzichtelijk, dus wil je precies weten hoe het zit neem dan contact op met je eigen verzekeraar. Zij kunnen je een precieze uitleg geven over hoe het zit en wat je vergoed krijgt. Wacht hiermee niet tot je schade hebt, dan kom je misschien voor onverwachte verrassingen te staan!

Renovatieproject

Erve Burggert | Renovatie van een melkveestal

Mooie renovatie van een melkveestal in Enschede. Op de bestaande constructie is een nieuw Eternit golfplaten dak gemonteerd. Door korte lijntjes en goede communicatie is het project soepel verlopen en genieten de eigenaren nog elke van hun gerenoveerd stal.  

Bekijk hier meer foto's
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.