banner

Is jouw stal wel zo brandveilig als je denkt?

We weten het allemaal nog wel, de afgelopen tijd kwam de ene na de andere stalbrand in het nieuws. In 2017 zijn er zo’n 225.000 dieren omgekomen bij stalbranden (runderen, varkens en kippen)! De meeste van deze branden komen voor in stallen van voor 2014. Sinds 2014 is het nieuwe Bouwbesluit van kracht. Hierin is vastgelegd dat in nieuwbouwstallen alleen nog maar materiaal gebruikt mag worden met brandklasse B. Hierdoor is de kans op een brand kleiner. Voor stallen van vóór 2014 geldt dit niet.

Maar hoe kun je nou, in je bestaande stal de brandveiligheid verhogen? Allereerst is het van belang om met een kritisch oog naar je eigen stal te kijken. Welke onveilige situaties kun je zelf door logisch nadenken al opmerken? Oordeel objectief, bekijk het uit het oogpunt van veiligheid. Probeer het niet te rooskleurig te zien omdat het om je eigen stal gaat. Maar waar moet je nu opletten tijdens die “veiligheidscontrole”? Anne van Rossum, brandveiligheid-adviseur bij DLV Advies geeft een aantal tips.

Verouderde elektrische installaties

“Eén van de belangrijkste oorzaken van stalbranden is een verouderde elektrische installatie” geeft Van Rossum aan.  “Na een uitbreiding of doe-het-zelf-project kan het zijn dat een meterkast niet meer voldoet aan de gevraagde capaciteit en dus niet geschikt is voor de nieuwe situatie. Dit kan tot vervelende situaties leiden, zoals bijvoorbeeld kortsluiting of oververhitting. Het is zeker de moeite waard om dit eens door een deskundige na te laten kijken als je in het verleden de stal uitgebreid hebt.” adviseert Van Rossum. Let hierbij ook op de van kracht zijnde regels: de NEN 1010 norm is al een tijd een maatstaaf voor elektrische installaties. “Verzekeringsmaatschappijen hebben ook aangeven hier beter op te gaan letten. Tot nu toe is het zo dat veel verzekeraars schade door brand veroorzaakt door ondeugdelijke installaties nog steeds vergoeden. Maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen. Ook verzekeringsmaatschappijen zetten zich in om de brandveiligheid te vergroten.” weet Van Rossum

Niet alleen in de meterkast kan kortsluiting ontstaan, ook bij de bekabeling kunnen problemen ontstaan. Dit kan komen door corrosie of stof maar ook door ongedierte. Het is misschien lastig om hier zelf een juist oordeel over te geven maar er zijn een aantal punten waarmee je kunt beoordelen of het van belang is om een elektrokeuring uit te laten voeren.

Checklist:

  • Ziet de meterkast er netjes uit?
  • Is de elektrische installatie goed en deskundig aangelegd?
  • Is er tijdens de aanleg voldoende gekeken naar afzekering en zwaarte van de kabels?
  • Is de installatie stofvrij en wordt dit regelmatig bijgehouden?

“Beantwoord je één of meer vragen negatief dan is het van belang een keuring uit te laten voeren, twijfel je dan zou ik het ook doen.” zegt Van Rossum. “Neem het zekere voor het onzekere en met een uitgave van nog geen €1.000,- wegen deze kosten niet op tegen de mogelijke gevolgen.” Zelfs als je al deze vragen met ‘ja’ beantwoordt kan een keuring zinvol zijn. Gebruik je gezonde verstand en mocht je er niet uitkomen schakel dan een expert in! Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor de dieren, een eenvoudige controle op elektra kan hieraan bijdragen. Maar er zijn natuurlijk meer brandopties dan alleen de controle op elektra.

Zelfontbranding en werkzaamheden in de stal

Zelfontbranding van trekkers of shovels komt vaker voor dan je misschien verwacht en als deze in de stal staan kan dit overslaan. Van Rossum beaamt dat een trekker of shovel regelmatig de start is van een brand. De oorzaak ligt veelal bij de startmotor of andere elektrische componenten. Logische oplossing om de gevolgen te beperken: laat de trekker niet in de stal of in de buurt van de stal staan. Op deze manier kan de brand minder gemakkelijk overslaan. Ook is er de mogelijkheid om een massaschakelaar in de trekker te plaatsen. Deze onderbreekt de spanning naar de accu waardoor er geen kortsluiting of vonk kan ontstaan. Extra bijkomstigheid van deze oplossing is, dat, omdat de massaschakerlaar op een verdekte plek wordt geplaatst, de trekker minder makkelijk te stelen is. Ze moeten namelijk eerst uitvinden waar de schakelaar zit!

Het spreekt bijna voor zich, maar werkzaamheden als slijpen en lassen dienen op een veilige manier en op een brandveilige plek gedaan te worden. Is het niet mogelijk om het buiten de stal toe doen zorg er dan voor dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Zet en leg bijvoorbeeld een aantal golfplaten neer. Deze zijn niet brandbaar en kunnen zo een veilige plek creëren om te werken.

Het creëren van compartimenten

De laatste tip Van Rossum geeft is het opdelen van de stal in compartimenten. Op deze manier kan het vuur zich minder makkelijk verspreiden en kan het beperkt blijven tot een klein gedeelte van de stal. “Het is bij bestaande stallen vaak mogelijk om met kleine aanpassingen compartimenten te creëren. Veelal zijn er gemetselde scheidingswanden aanwezig. Het enige wat er dan moet gebeuren is het brandwerend maken van de bekabeling.” Zegt Van Rossum. In het gunstigste geval kan dit al tegen geringe kosten. Door één wand in het midden van de stal te plaatsen of aan te passen halveer je het risico al. Als dit gecombineerd wordt met maatregelen om een brand sneller te signaleren dan ben je al een heel eind op de juiste weg naar betere brandveiligheid!  Eén van die compartimenten is de zogenoemde risico-ruimte. In deze risico-ruimte staan vaak veel installaties bij elkaar en is er een verhoogd risico op brand. Vaak zijn hier al gemetselde wanden aanwezig, maar het is zeker belangrijk om in deze ruimtes regelmatig te controleren en checken of alles nog in orde is. 

Wat kost dat?

We weten allemaal dat  kosten vaak een belangrijke rol spelen. Sommige aanpassingen zullen inderdaad meer kosten dan andere aanpassingen. Maar in alle gevallen wegen deze kosten niet op tegen de kosten van de gevolgen!

En ben je toch bezig met een asbestsanering of denk je erover om te gaan saneren, dan kan dit weleens het juiste moment zijn om ook over de brandveiligheid na te denken. Tijdens de renovatie kunnen deze aanpassingen gelijk meegenomen worden. Als je de asbesthoudende golfplaten vervangt voor vezelcement golfplaten zet je direct een stap in de juiste richting. De Ecolor vezelcement golfplaten hebben een brandklasse A en zijn dus een zeer goede aanvulling op alle andere maatregelen die je kunt nemen om het risico op brand te verminderen.  

Wil je meer weten over brandveiligheid en hoe je tijdens een asbestsanering je stal brandveiliger kunt maken, neem dan gerust contact op!

 

Deze blog is tot stand gekomen met dank aan en in samenwerking met DLV Advies.

 

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.