banner

Een gezonde en toekomstbestendige wijk!

Aan het begin van het jaar begon een ambitieus project voor Henk en Alex: het saneren van 41 schuurtjes in hun buurt. Beide wonen ze in de wijk De Leyens in Zoetermeer. Goede buren, die elkaar het afgelopen jaar veelvuldig hebben gezien en gesproken. In onze eerste blog over deze wijk kon je lezen hoe het allemaal tot stand is gekomen, welke stappen de heren hebben ondernomen en waar ze in het begin tegen aanliepen. Maar hoe verliep het nou eigenlijk verder? Is het gelukt om alle schuurtjes te saneren?

Behalve het weer, verliep alles volgens plan
Als we voor de tweede keer bij Henk en Alex langsgaan zijn de saneringen in volle gang zijn. Het is medio september en de buurt is druk in de weer met het verwijderen van de asbesthoudende golfplaten. Er staan twee grote containers op de parkeerplaats, één voor de nieuwe materialen en een voor het asbesthoudende afval. Op het weer na zit alles mee en zijn er eigenlijk geen problemen. De buren helpen elkaar waar nodig, een golfplaat vasthouden tot helpen bij de gehele sanering. “De buren vonden het in het begin wel tegenvallen ”, zegt Henk. “De platen zijn vrij zwaar en met dat pak aan en het masker op is het lastig werken. Het was heftiger dan verwacht voor ze. Maar ze hebben het allemaal uitstekend gedaan. En ook netjes , volgens de regels!” Na de sanering heeft Alex de nieuwe Ecolor golfplaten erop gelegd, meestal ook met assistentie van de bewoners zelf. Door de regen liep het af en toe wat vertraging op. Maar met een partytent op het dak, om zijn spullen droog te houden, heeft Alex binnen de geplande tijd alle schuren dichtlegt.

Hulp van de gemeente
“Bij de gemeente is door dit project ook een verandering ontstaan” zegt Henk trots “Ze zijn intern aan het veranderen om dit soort initiatieven mogelijk te maken. Nu was er niks duidelijk en de gemeente had geen plan hoe dit aan te pakken. Daar komt nu verandering in!” Zonder hulp van de gemeente was dit project een complexe onderneming geworden. Het afval had dan op aanhangers elke keer vervoerd moeten worden en de formulieren telkens opnieuw ingevuld. Nu heeft de gemeente kostenloos een container geplaatst en de benodigde afvalzakken geleverd. Bovendien konden de formulieren in één keer ingevuld worden. Toen de container vol was is hij omgewisseld voor een nieuwe zodat iedereen verder kon met de saneringen. “Een prettige samenwerking.” Zegt Henk.

Een zeer gewaardeerde buurman
Het project is inmiddels afgerond. Alle schuren zijn gesaneerd en de buren kijken vol trots naar hun schuurtjes. Het was nog even spannend of het schuurdak van het laatste huis ook gesaneerd zou kunnen worden. Het wachten was op de nieuwe eigenaar. Deze was tijdig bekend en wilde graag meedoen. Door snel handelen van alle betrokken partijen is dat uiteindelijk  gelukt. Tijdens het hele project werd er door de buurt ook nog aan iets anders gewerkt. Waardering voor het harde werken en betrokkenheid bij de buurt van Henk! Henk werd totaal verrast toen hij tijdens het pannenbier-feestje het chapeau-beeldje uitgereikt kreeg door een wijkwethouder van de Gemeente Zoetermeer. Het voelde voor Henk als een afsluiting van het hele project. “Ik had dit niet zien aankomen, maar toen de wethouder binnenkwam begon me iets de dagen. Ik ben er zeer blij mee”.

Hart voor een veilige woonomgeving
Uiteindelijk hebben alle 41 huizen in de wijk meegedaan en zijn hier niet alleen de asbesthoudende daken verwijderd maar ook de asbesthoudende luiken van de kruipruimte zijn vervangen. Door goede samenwerking en door de inzet van de buurt en voornamelijk van Henk, Alex en de vrouw van Henk - Paula - is het gelukt om de wijk een stukje gezonder en toekomstbestendiger te maken. Voor alles is een eerste keer en Henk benadrukt dat het geen gemakkelijke weg was en dat er veel gesprekken en formulieren invullen aan vooraf is gegaan om hier te komen. Maar het eindresultaat mag er zeker zijn.

Wil je dit zelf ook?
Heb jij in jouw buurt ook asbest op het dak liggen en wil je dit gezamenlijk verwijderen. Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag vrijblijvend de goede kant op!

Een gezonde en toekomstbestendige wijk!

Samen saneren, het kan!

Een mooi verhaal over een buurt die samen hun omgeving gezonder hebben gemaakt. Een wijk, klaar voor de toekomst! Bekijk de foto's van de sanering en van het eindresultaat! 

Bekijk hier het project
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.