Asbest - Hoe zit dat nou? Deel 1/2
Dinsdag 4 juni 2019 heeft de 1e kamer het wetsvoorstel met betrekking tot het asbestverbod verworpen. De noodzaak van het asbestprobleem zal uiteraard blijven bestaan en ook verzekeringsmaatschappijen zullen de noodzaak blijven aangeven. Het heeft misschien nu niet de hoogste prioriteit voor u. Maar het is goed om u alvast te oriënteren en in te lezen over het saneren want de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat verwacht vóór eind 2019 nog met een nieuw plan te komen hoe asbestdaken gesaneerd kunnen worden. In deze blog nemen we u mee door het saneringsproces en geven we u tips om de sanering zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Uit onderzoek van de GGD is namelijk gebleken dat asbest na 30 jaar verweert. Vooral asbestdaken die zijn bloot gesteld aan de buitenlucht. In 2024 is het 30 jaar geleden dat voor het laatst asbest gebruikt, verwerkt, bewerkt of verkocht is, en zullen de meeste daken dus verweerd zijn.
Ik hoor u denken: hoe weet ik nou of ik asbest is op m’n dak heb of niet? Deze vraag is meestal vrij gemakkelijk te beantwoorden. Hebt u het dak voor 1993 laten leggen, dan bevat dit zeer waarschijnlijk asbest. In 1993 is Eternit namelijk gestopt met het verwerken van asbest in de golfplaten. Weet u niet zeker wanneer het dak geplaatst is, dan kunt u op de golfplaat op zoek gaan naar de letters NT, zie afbeelding. Deze kunt u vinden aan de bovenzijde van de golfplaat, ter plaatse van de laatste (6e) opstaande golf aan de zijkant. Als de letters NT, Nieuwe Technologie, in de golfplaat staan betekent dit dat bij deze Eternit golfplaten synthetische vezels, cellulose en diverse toeslagstoffen aan het cement zijn toegevoegd en dat deze golfplaten geen asbest bevatten. Mocht u toch nog twijfelen of uw golfplaat asbest bevat of niet, dan kunt u dit altijd laten onderzoeken door een asbest inventariseerder.
Afb: Het ene stempel is aangebracht aan de bovenzijde van de golfplaat, ter plaatse van de laatste (6e) opstaande golf aan de zijkant.
Afb: Het andere stempel met het “Eternit naamplaatje” (productiegegevens, “NT” en E-logo) zit in de 1e golf.
Maar hoe werkt dat nou, asbest saneren?
Mocht blijken dat er inderdaad asbest in uw dak zit, dan hoeft u niet persé te saneren voor 2025. Het advies is echter om dit wel te doen. Het ligt aan uw situatie of u dit zelf mag doen of een bedrijf hiervoor moet inhuren. Een particulier mag maximaal 35m2 eenmalig zelf verwijderen, in een volgende blog komen we hier op terug. In alle andere situaties moet de sanering door een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd worden.
Hoe het dan verder gaat is een beetje afhankelijk van het bedrijf dat de sanering regelt. De eerste stap is in ieder geval het laten maken van een asbestinventarisatie. Dit gebeurt meestal door een externe partij die bijvoorbeeld bij het saneringsbedrijf bekend is, in veel gevallen zal de saneerder dit voor u regelen. Belangrijk om te weten is dat er niet gesaneerd mag worden zonder asbestinventarisatie en dat alles wat niet opgenomen is in de inventarisatie niet gesaneerd mag worden. Het is dus belangrijk om goed contact te onderhouden met de saneerder. Deze is op de hoogte van alle regels en zal u ondersteunen bij de voorbereidingen. Verder zijn er veel initiatieven die waardevol kunnen zijn voor agrarische ondernemers zoals het “dakvrienden” initiatief van Essent.
Na de asbestinventarisatie kan de saneerder aan de slag. Lees hier verder.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met AB Oost.
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.