banner

Onder gording isoleren draagt bij aan een beter stalklimaat

Al ruim tachtig jaar levert Eternit dakbedekkingen voor de agrarische sector. Een groot deel van de (vaste) klanten zijn pluimveebedrijven. Vincent van der Meij is als accountmanager dan ook regelmatig op pad om pluimveestallen te bezoeken. De laatste tijd is dat niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie of (asbest)sanering. Vincent van der Meij merkt dat de laatste jaren de focus steeds meer komt te liggen op een duurzaam en betrouwbaar dak.  

Een belangrijke tendens die Vincent van der Meij ziet is dat pluimveehouders, die bij golfplatenproducent Eternit aankloppen, op zoek zijn naar een duurzame oplossing: “Pluimveebedrijven zijn duidelijk bezig met de lange termijn. Ze zoeken naar oplossingen die jarenlange kwaliteit waarborgen.” De eerste golfplaat rolde vlak na de tweede wereldoorlog van de band en sindsdien heeft het bedrijf zich constant gericht op het produceren van golfplaten dakbedekkingen voor met name de agrarische sector. Dat betekent dat deze platen bestendig zijn voor ‘een agrarisch klimaat’. “Vezelcement houdt zich als beste in een ‘agressief milieu’ waarin vocht en ammoniak voorkomt. De afgelopen jaren hebben sandwichpanelen hun intrede gedaan. Na verloop van tijd zie je dat deze panelen kwetsbaar zijn in zo’n agrarisch klimaat.” 

Het meest duurzame systeem voor pluimveestallen is volgens Vincent van der Meij een vezelcement golfplaat met isolatie onder de gording of met een isolerende laag minerale wol tussen de gording. “In het verleden werd dat nog weleens met aluminium uitgevoerd, maar tegenwoordig kiezen de meeste bedrijven voor een duurzame oplossing. Eén van de voordelen die het isoleren onder de gording met zich meebrengt, is dat het met een hogedrukspuit gemakkelijk schoon te spuiten is zonder dat de platen kapot gaan. Om de stal goed te desinfecteren is het reinigen van het plafond bij pluimveebedrijven essentieel. Omdat het plafondoppervlak vlak is, blijft ook de luchtstroom in de stal optimaal. Bij het plaatsen van isolatie boven de gording krijg je te allen tijde een verstoring van de luchtstroom en dus ook in het stalklimaat. We adviseren dan eigenlijk altijd om bij pluimveebedrijven te kiezen voor het isoleren aan de onderzijde.” 

Samen sterk-principe 

Omdat er toch een aantal pluimveebedrijven bleven vragen naar sandwichpanelen, biedt Eternit met het ‘Samen Sterk-principe’ een goed alternatief. Kool: “Samen sterk, houdt in dat je over de gording een (pir)plaat legt en daarop een golfplaat plaatst. Deze worden beide in één arbeidsgang geplaatst. Het geheel heeft dan dezelfde doorsnede als een sandwich-plaat. De buitenzijde is in dit geval niet van staal, maar bestaat uit pirisolatie met een vezelcement laag. Daarmee wordt roestvorming door vocht en ammoniak voorkomen en bovendien is het goedkoper om te leggen. Alleen het nadeel van luchtverstoringen door een ongelijk plafondoppervlak blijft een nadeel.” 

Investeringsbereidheid 

Klimaatbeheersing en de keuze voor een bepaald dak gaan dus hand in hand. Vincent van der Meij merkt dat de investeringsbereidheid bij pluimveebedrijven de laatste jaren groter is geworden. “Men kiest steeds vaker voor het systeem van isoleren onder de gordingen ook al liggen de kosten dan iets hoger. Doordat er meer gekeken wordt naar beheersing van het stalklimaat, stijgt het aantal bedrijven dat hiervoor kiest gestaag. Er zijn natuurlijk fluctuaties vanwege de eierprijzen of een uitbraak van vogelgriep, maar zodra er geld verdiend wordt, zijn pluimveehouders snel bereid om te investeren. We merken dat er dit jaar meer prijsaanvragen binnenkomen voor golfplaten voor nieuwbouwprojecten, dat komt langzaam maar zeker weer van de grond.” 

Saneringen 

Bijna zeventig procent van alle werkzaamheden die momenteel door Eternit worden verricht zijn gericht op renovatie en sanering. Ook daar komt de focus op een beter stalklimaat terug merkt Vincent van der Meij op – voor een verbetering van de technische resultaten – : “We zien dat er bij saneringsaanvragen ook gelijk wordt gekeken naar de mogelijkheid om verbeteringen aan te brengen.” Onlangs bezocht Vincent van der Meij nog een agrariër die golfplaten op zijn pluimveestal had liggen. Die platen waren aan de onderkant dichtgespoten. “Dat moet je nooit doen, dan vervalt niet alleen de garantie, maar ook kunnen de houten gordingen wegrotten. Dat was bij deze agrariër helaas ook het geval. Er moest dus gesaneerd worden. De agrariër greep deze gelegenheid meteen aan om uit te breiden en op een duurzame manier de nieuwe gordingen te plaatsen.” 

Eternit is ook actief op de internationale markt. Vincent van der Meij vindt het lastig om een vergelijking te trekken, maar zijn ‘fingerspitzengefühl’ zegt hem dat Nederland voorop loopt als het gaat om aandacht voor duurzame dakbedekkingen: “Pluimveehouders beseffen dat we terug moeten naar de basis en dan is de vezelcement golfplaat het meest geschikte product voor de agrarische sector omdat de plaat bestand is tegen het ‘agrarische milieu’. Bovendien heeft de vezelcement golfplaat de allerhoogste brandklasse: A.” 

 

Dit arikel is verschenen in de Pluimvee Special – Februari ’18. Lees hier online het magazine

 

Bron: Pluimveekrant
Tekst: Richard Bender
Foto's Vorm & Vorm

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.